1989 – 1990 Hr Ms “Abraham Crijnssen”

Omdat de fregatten van de Speyk klasse aan Indonesië werden verkocht werd ik in 1989 naar het standaard fregat Hr. Ms “Abraham Crijnssen” overgeplaatst weer als Chef Bottelier. Het was of je in de hemel kwam wat betreft de opslagruimten, allemaal goed doordachte ruimten bijvoorbeeld de bierbergplaats die zich in de hangar bevond en waar je de bierfusten zo in kon rollen. Een goede limonade en droge store bergplaats. Alleen in de koel & vriesruimte had je minder ruimte als op de van Speyk Klasse schepen maar daar had je dan ook een zee van ruimte.Ook de invoering van geportioneerd rund en varkensvlees scheelde een hoop werk maar in plaats van twee matrozen ldv werd de bezetting in de bottelarij teruggebracht naar één ldv’er en het laden van victualiën en het schoonmaken van de diverse stores werd er niet minder door. Dus je schoot er eerder bij in dan dat je er op vooruit ging.

De bottelarij werd meer een kantoorruimte omdat ook het geautomatiseerde voorraadbeheer zijn intrede deed. Op een goede dag verscheen er een heer van IBM en installeerde een PC. Er werd een programma vanuit de Logistieke School geleverd en verder moest je het maar uitzoeken, oh ja of je ook nog even de handmatige administratie wilde bijhouden voor de zekerheid er iets mis ging met die toverdoos. Ik zou binnen korte tijd een opfriscursus krijgen bij de Logistieke school maar dat liet ongeveer anderhalf jaar op zich wachten en toen we de cursus kregen wisten we vanuit de praktijk al hoe het werkte.

crijnssen

Hr. Ms. “Abraham Crijnssen”

 

Tijdens deze periode deed ik ook nog de administratie van de Kri Abdul Halim Perdanakasuma (voormalige Evertsen) waarop samen met de Indonesische bemanning ook een Nederlands detachement van 60 personen was geplaatst om de Indonesiërs te trainen in het beheren van dit fregat.

GWFregat Hr. Ms “De Ruyter”

Nadat ik anderhalf jaar op de “Abraham Crijnssen” geplaatst was geweest ging ik naar het geleide wapenfregat “De Ruyter” Op dit schip heb ik maar heel kort gewerkt. Eigenlijk was het een opvul plaatsing waar men niemand voor kon vinden. ik geloof dat ik hier 6 maanden geplaatst ben geweest.

 ruyter

 Hr.Ms.”De Ruyter” in  fjord bij Tromsö(Noorwegen)

Ik heb maar één reis naar Schotland en Noorwegen ( Oslo) gemaakt maar ik kan mij ook vergissen. Ik heb hier als Korporaal Bottelier gefunctioneerd. Ik herinner alleen mijn chef de toenmalige Sergeant Bottelier Ab Lugten. Later heeft hij het nog tot Officier gebracht en was hij de Chef van de Centrale Bottelarij in Den Helder.

Na deze reis ging het schip in groot onderhoud en hield deze vaarperiode op.