1982 – 1984 Mijnendienst

wapmijnendienstIn januari 1983 werd ik geplaatst bij de bottelarij van de mijnendienstkazerne waar we de bestellingen verzorgde voor de Mijnendienstkazerne, alle mijnenvegers en opnemingsvaartuigen en Hr. Ms.”Soemba” die in Den Oever lag en waar de opleiding voor duikers van de Koninklijke Marine was gevestigd. De dagelijkse leveranties bestonden uit verversingen zoals brood en melkproducten. Twee keer in de week op maandag en woensdag leverden we ook aardappelen en verse groenten af. Maandag was een extra drukke dag want dan was het vroeg op (we waren meestal al om vijf uur aan het werk) om alle schepen die naar zee gingen van verse groenten, aardappelen en fruit en vlees, vleeswaren, kaas, zuivelproducten en drogestore goederen te voorzien. Maandagochtend was altijd hectisch want er moest transport geregeld worden om alles op tijd ter plekke te krijgen.

De gehele week zorgden we dat alle droge store artikelen zoals koffie, suiker, blikgroenten, andere conserven, rijst, macaroni, spaghetti, bami in boxpallets klaargezet werd. Ook allerlei diepvries artikelen zoals vlees en vleeswaren, snacks, diepvriesgroenten en patat werden van tevoren klaargezet in rolcontainers in de vriezer voor de daarop komende maandag.

De Mijnendienst bottelarij had de beschikking over een eigen slagerij waar nog rund en varkensvlees werd ontbeend en waar constant twee medewerkers de geportioneerde vleespakketen stonden te maken. eerst was onze chef adjudant bottelier Harskamp en daarna Adjudant bottelier Henk Rozenhart(†)

Het was eerder normaal dan een uitzondering dat we op maandagen 1200 broden, duizenden stuks kleinbrood, 1500 liter melk en karnemelk, 300 liter yoghurt, honderden kilo´s vlees, vleeswaren,diepvriesgroenten en tonnen groenten,fruit en aardappelen en zo´n 10000 eieren distribueerden naar de schepen. Ik herinner me Arno van der Laan nog en Jan Trentelman die in de slagerij werkten.

Ik heb ook nog een poosje op Hr Ms “Soemba” gewerkt. dit oude schip uit de Tweede wereld oorlog huisveste de duikers en kikvorsman opleidingen van de Koninklijke Marine. Dagelijks werden de voorraden per vrachtwagen van de mijnendienst aangevoerd. Ook verstrekte je rantsoenen aan de duikvaartuigen en verzorgde je de levende kippen voor de commando opleidingen.