1980 / 1982 Hr Ms `Zuiderkruis`

wapzuiderkruis

Na een stageperiode van anderhalf jaar werd ik in 1979 op het bevoorradingsschip Zuiderkruis geplaatst.

In die tijd keek men met argusogen naar het nieuwe LDV vak en wij waren tenslotte de eerste korporaals Logistieke dienst Verzorging (LDV) en ongegradueerden waren er  nog niet want die zaten nog in de oude vakken hofmeester, kok en bottelier. Ik werd op Erfprins door de Eerste Officier van de zuiderkruis gebeld of ik wel hofmeesters ervaring had want mijn voorganger had eens bij het Koninklijk Huis gewerkt en een onervaren bottelier zag men toch niet zo zitten. Over hypocriet gesproken de Marine voert een nieuw samengevoegd dienstvak in en je word gebeld door één of andere officier of je wel capabel bent om je vak uit te voeren.

 images LARG-355890-450x600 LARG-355892-450x600zuiderkruis1Hr. Ms “Zuiderkruis”

Het heeft ook nooit meer echt geboterd met deze “meneer“. Ik heb altijd de indruk gehad dat men mij liep te zoeken en te zieken, toen men mij na driekwart jaar vroeg om de korporaal botteliers functie aan boord te vervullen was ik verheugd om die verschrikkelijke baan bij de officieren vaarwel te kunnen zeggen.

wwwopacCAO7F1ZQ wwwopacCAJV70PC

LONGROOM MET EETZAAL

Naderhand bleek dat mijn aflosser de Korporaal LDV Fokke Stilma met de zelfde problemen werd geconfronteerd. hij heeft het later nog tot LTZ 1 geschopt dus men was duidelijk nog niet gereed voor de LDV in 1979. De Zuiderkruis was in 1980 het eerste schip bij de Koninklijke Marine met een gemengde bemanning en de journalisten  kwamen in drommen van zes op het nieuws af. Zo heb ik vier omroepen langs zien schuiven. een hoop indianen verhalen gehoord maar er gebeurde eigenlijk niets bijzonders. Het werkte gewoon uitstekend, ja je moest rekening houden met de fysieke bouw van de vrouw maar ik had Marja Huisman en je kon geen betere medewerkster verlangen, daarna kreeg ik Marva Joke Otto en dat was ook een kanjer. De baksmeester van de meiden was Elly Piek en die had heel wat te stellen met die jonge meiden.

 

eerste varende vrouwen   marga Hulsman

Enkele van de nieuwe vrouwelijke bemanningsleden van het marinebevoorradingsschip ‘Zuiderkruis’ poseren hier met hun kapitein. V.l.n.r.: matroos Roobol, Sgt.-Maj. v.d. Weide-Bevelander, matroos De Jong, Commandant-ter-Zee Van Swaay, matroos Admiraal, LTZ 2oc  Jonker(†) en matroos v.d. Mark. Foto rechts uiterst rechts Marja Huisman

Als nevenfunctie was ik ook de verkoper achter de bar van de manschappen en verkoper in het winkeltje aan boord de scheepstoko. De zuiderkruis was een groot schip waar voldoende ruimte en er was dan ook een geheel ingerichte mobiele disco apparatuur ingebouwd waar ik samen met de andere verkoper de beheerder over was

Op de zuiderkruis met matroos .......

Het enige wat ik nu nog gek vind op geen enkel schip bij de marine heb ik zoveel ongelukken meegemaakt. Eerst vaart De Tromp naar binnen en veroorzaakt een gat waar je met een middenklasse auto doorheen naar buiten kon rijden en daarna varen we een havensleepboot omver. Ook hadden we op 31 maart 1981 een helikopter ongeluk voor de Amerikaanse kust bij Norfork (Virginia) waarbij LTZ 1 SD R Beenhakker(†)om het leven kwam. Het spreekwoord  “Een vrouw of een kip zijn de pest op je schip” kwam hier zeker uit. Het korporaals verblijf was één van de gezelligste verblijven die ik bij de marine heb mogen meemaken. Een goede scheepsband bestaande uit allemaal Korporaals en er werd veel georganiseerd vaak samen dineren en veel spelletjes, heel gezellig en kameraadschappelijk.

scannen0005

Havens welke we tussen 1979 en 1982 aandeden waren: Portmouth, Kopenhagen, Southampton, Willemstad (Curaçao), Fort Lauderdale(USA), Norfork(USA), Philadelphia(USA), New York(USA), Halifax(Canada)

Chefs en Collega’s waren Chef kok Sergeant Marva Magda Langbroek (), Sergeant Hofmeester van Galen, Sergeanten Bottelier Rouwenhorst en Tabak(†), Korporaalkok Herman Hermans, Fokke Stilma, Frank Snel, Elly Piek, Diana Elzinga, Joke Otto, Marja Huisman, Sjaak Dijkstra.

Op dit schip heb ik ook nog een aantal weken als bakker gefunctioneerd omdat de bakker een ongeluk had gekregen en er niemand voorhanden was die een behoorlijk brood kon bakken. Deze plaatsing duurde tot September 1982