1978 – 1979 Logistieke School

In 1978 werd ik na een selectietest waar ruim 200 collega’s aan meededen voor 5 plaatsen uitverkoren om de korporaals opleiding te mogen volgen. Op de maandag dat we ons moesten afmelden op de Logistieke School bleek dat we niet een opleiding gingen volgen voor korporaal hofmeester maar dat we de eerste korporaals opleiding van het nieuwe dienstvak Logistieke Dienst Verzorging (LDV) gingen volgen.

Kok Hofmeester Bottelier logistiek

Dienstvak onderscheidingstekens Hofmeester,Bottelier, Kok en het nieuwe LDV

We kregen een opleiding in de drie vakgebieden waaruit de LDV zou bestaan namelijk het Botteliersvak, het Koksvak en het Hofmeestervak We kregen een metershoge stapel lesboeken en een setje slagersmessen, of we ons de volgende dag maar op de slagersvakschool in Utrecht wilden melden. Eerst werd de klas die uit 12 personen bestond in twee groepen ingedeeld, onze groep met De koks Piet Kop, Martin Baak(†) en Gerrit Krol en de bottelier Rob Graumans, en de hofmeesters Bas Vrielink (†), Co van de Berg (†) en Jan Rijks gingen naar de slagersvakschool terwijl de andere groep met de botteliers Peter Eulderink en Jan Key, de koks Eep van Laar, Marva Stikolorum en de hofmeesters Henk Bertelkamp en Swerissen naar de bakkersopleiding in Den Helder gingen.Op de slagervakschool (SVH) werden we al met open armen ontvangen want men dacht met volleerde botteliers te maken te hebben en de kwart runderen lagen al op ons te wachten, maar we keken als een aap in een roestig horloge toen onze instructeur ons vroeg om maar te beginnen het arme dier te ontbenen.

Rob Graumans als enige bottelier redde ons want hij wist als enige hoe hij het beest moest slopen. Na wat uitleg begreep de instructeur dat het toch niet zo’n makkelijk lesje zou worden als hij ingepland had. Na deze opleiding van ik denk een achttal weken wist Dhr Lamme toch nog enigszins een beetje slager van ons te maken. Daarna verhuisden we naar Den Helder voor de bakkerijopleiding en ging de groep vanuit de bakkerijopleiding naar de slagersopleiding. Ook op de bakkersopleiding ging er een wereld voor ons open maar door de goede ondersteuning van Herman Hermans onze instructeur en Piet Kop wisten we na een achttal weken toch een behoorlijk aantal soorten brood en banket te produceren. Als pronkstuk hadden we een draaiende molen van dragant gemaakt met verlichting wat voor ons een hele prestatie was.

Na deze periode kwam er een periode op de Logistieke School die uit allerlei administratieve opleidingscomponenten bestond, zoals het voeren van een voorraadadministratie en het beheren en de verantwoording voor levensmiddelen (VVL),deze lessen werden met veel anekdotes doorspekt gegeven door de toenmalige sergeant bottelier Chris van Bommel. Ook kregen we uitgebreid les over allerlei soorten wijn, hoe druiven geteeld werden , welke bodemsoorten de beste wijnen voortbrachten en les over allerlei andere dranken. Deze lessen werden gegeven door Sergeanthofmeester Harmens.

Hierna gingen we nog een zestiental weken naar de Amstel Academie waar we allerlei kook en serveerlessen kregen van Mevrouw “Moe” Mulder. Op deze school was het soms nog strenger dan bij de strengste inrichting bij de mariniers. Een van de dingen die ik mij herinner was dat er dinsdag één lid van de klas werd aangewezen die de leiding had over het personeel in de keuken en het bedienend personeel. Deze persoon diende ook een menu voor die dag samen te stellen met de bereidingswijze en de bijbehorende menukaarten. Hij moest er voor zorgen dat de maaltijdcomponenten op tijd gereed waren om te serveren en er op toe te zien dat de gasten het aan niets ontbrak. Dit uiteraard volgens de daarvoor geldende regels met betrekking tot de serveerkunde en goed gastheerschap.

Voorts werden er iedere dag diverse gerechten gekookt volgens een bepaald programma. Eigenlijk stond dit stukje opleiding in schril contrast met de praktijk bij de Koninklijke Marine waar je hoofdzakelijk voor grote groepen voedsel bereidde. Dit vond plaats in scheepskombuizen met grote drukketels en grote braadbakken. Op de Amstel academie leerde je uitstekend heel bijzondere maaltijden te bereiden die je vervolgens in je hele carrière niet meer tegen kwam

Als voorbeelden:

  • Huitres Kirkpatrick( Gegratineerde oesters in Tomatensaus)
  • Tournedos Rossini (Ossenhaas in een omhulsel van bladerdeeg)
  • Diverse Bavaroises(Puddingen met gelatine,room,geklopt eiwit )
  • Consommé Lobanoff.(bouillon met uitgestoken figuurtjes van gekleurde omelet)

Na de Amstel academie volgden we nog een acht weekse opleiding bij de School voor Bedrijfsvoering en Organisatie (SVBO) waar we leerden omgaan met het uitvoeren van een leidinggevende functie

Ook kregen we nog een kaderopleiding bij de NBCD-school waar we een brandweer opleiding kregen en leerden allerlei branden te blussen en leiding leerden te geven bij allerlei calamiteiten. Onder andere het blussen van een helikopter brand en het redden van de inzittenden. Ook werd ons geleerd te werken met de tornado schiethamer waar je onder water dikke stalen platen mee kon aanbrengen op de scheepshuid.