1975 – 1978 Hr Ms “Naarden”

Na een korte plaatsing op de mijnendienst kazerne waar ik in de eetzaal van de manschappen en bij de onderofficiers mess heb gewerkt werd ik op 5 december 1975 geplaatst op de mijnenveger Naarden van de Dokkumklasse. Samen met Kok der eerste klasse Gerrit Terpstra en Matroos der eerste klasse Piet van Zijverden (Zeuntje) verzorgden we daar voor het innerlijke gestel van de 30 opvarenden. Een zeuntje is een bij toerbeurt aangewezen jong lid van de bemanning die de maaltijden aan tafel verzorgt zoals het snijden van kaas en vleeswaren. Opdekken van tafel en afwassen

In vroeger tijden werd de bemanning onverdeeld in bakken (groepen) Aan het hoofd van zo´n groep stond een zogenaamde baksmeester. Deze functie werd meestal door een korporaal uitgevoerd. Hij wijst bij toerbeurt een zeuntje aan. Het zeuntje had als taak de rantsoenen eten en drinken voor die bak te verzorgen. Tegenwoordig is een zeuntje een ondersteunende kracht die bij toerbeurt door de baksmeester word aangewezen om het Logistieke personeel te helpen.

Er op terug kijkend denk ik dat de tijd op de Naarden de beste tijd was die ik gedurende mijn marine loopbaan heb mogen meemaken. Leuke collega,s en een fijne sfeer met veel kameraadschap. Het was hard aanpoten op deze mijnenveger want je zorgde niet alleen voor het eten en drinken en bevoorrading maar ook had je er een andere taak bij zoals roerganger bij het uitzetten van allerlei veegtuigen en het helpen bij het weer binnenhalen van het tuig. Verder zorgde ik dat er bij deze werkzaamheden hete koffie, soep en broodjes waren want het was soms snerpend koud op het achterdek.

naarden1

Hr.Ms.” Naarden” was een houten mijnenveger die bij wind nogal stevig kon schommelen op zee. Op dit scheepje ben ik dan ook vaak erg zeeziek geweest want je kon niet erg wennen aan de zeegang want elk weekend lag je in een of andere buitenlandse haven om maandag ochtend weer of geen weer naar zee te vertrekken. Tijd om je aan te passen was er vaak niet. We sliepen daarom ook allemaal met een spuugzak in de buurt.