1972 – 1975 Hr Ms “Groningen”

wapgroningenOp deze onderzeebootjager werd ik geplaatst bij de officiersmess waar we met de Korporaal Hofmeester Bouwens en de Hofmeesters Toni Merckelbach en Alex Boucher   het team vormde.Ook hier was het flink aanpoten want met z’n vieren moesten we 20 officieren geheel verzorgen, in die tijd werden de bedden voor de heren nog   opgemaakt en kregen ze nog koffie op bed geserveerd bij het ontwaken. Ook werden er nog schoenen voor de heren gepoetst en de was werd geheel verzorgt.

groningen3                                                        Hr.Ms.”Groningen

Hier vervulde de ik de functie van Spen , die zorgde ervoor dat de rantsoenen voor de officieren bij de Bottelier werden gehaald, warme gerechten vanuit de kombuis werden gehaald,zette de koffie en thee, maakte broodjes voor bij de koffie, deed de afwas, maakte bittergarnituur voor bij de bar, maakte melk van melkpoeder als er geen verse melkproducten voorhanden waren op zee en verzorgde kleine koude en warme gerechten zoals allerlei eierengerechten, frituurgerechten, salades. Je bent als Spen bij alle tafels dus aanwezig, dus van 0.600 uur tot gemiddeld half acht in de avond.

Onze eerste reis ging naar Weymouth (zuid Engeland) waar we bij FOST (Flag Officer Sea Training) een acht weken durende training kregen met als doel een goed lopende gevechtsmachine te worden als schip.We moesten diverse calamiteiten oplossen zoals branden blussen, gewonden vervoeren en verzorgen, een dorp op de wal ondersteunen waar een aardbeving gesimuleerd werd met veel gewonden en schade, op schepen een boarding uitvoeren wat inhoud dat je die schepen van top tot bodem onderzoekt op contrabande en verboden lading zoals wapens en drugs. Voorts werd ons geleerd om relschoppers en verdachte personen rondom het schip in een haven te weren.

 

imagesCAH9Y7AP

Mijn Militaire functie hier was Gewonden Verzorger

Bij de FOST werd elke dag een grondige inspectie van alle verblijven uitgevoerd door een groep Engelse Officieren( Seariders) waar heel erg extreem werd gecontroleerd zoals onder de randjes van bureaus en in ventilatie buizen. Er was altijd wel iets niet goed dus eigenlijk waren het bloedhonden.Dit ritueel hield in dat je al om 03.30 uur je bed uit moest en om half vijf al liep te schoonschippen. Voor de volgende reis werden we ingedeeld als stationschip in de west en gingen we voor 7 maanden op reis.Via Ponto del Gado (Azoren) gingen we naar Curaçao.

jan Groningen

KPL Bouwens, Alex Boucher, Tony Merckelbach, Smit, Jan Rijks

Hr MS Groningen

Achter het kanon onder de raketwerpers lag de longroom(Officieren)

In het Caribische gebied deden we de volgende havens aan Trinidad, Martinique, Aruba, Bonaire, Sint Eustatius, Sint Maarten, Paramaribo(Suriname ), Puerto Rico, Saint Croix, Santa Lucia, Barbados, Rooseveld Roads. In elk van deze havens werd wel een ontvangst of receptie gehouden dus wij hadden het dan extra druk om het de gasten naar hun zin te maken met drankjes en hapjes. Voorts was er ook elke zondag een maaltijd die traditioneel uit een Indonesische rijsttafel bestond waar we dan ook weer extra gasten te verzorgen hadden omdat de heren Officieren vaak hun gasten hiervoor uitnodigden. Het was dan ook meer dan normaal dat wij veertig gasten extra hadden, waar wij normaal zestien Officieren te verzorgen hadden. Collega’s die ik me kan herinneren zijn Toni Merckelbach, Alex Boucher, de koks van Bemmelen en van Castel, Korporaal kok Piet Mookhoek (bakker) en Verbindelaar Henk Gerlach.

Scan1104