1971 -1972 MKAD Amsterdam

wapBuffel  In 1971 werd ik geplaatst op Hr. Ms. Buffel. Ik werd tewerkgesteld als Hofmeester Commandant van KTZ Muller die toen nog Commandant was van de  Technische Opleiding Koninklijke Marine (TOKM). De kajuit van de commandant TOKM was gelegen achterin op het Ramschip “de Buffel” Ik heb daar menig  diner opgediend en veel busjes brasso (koperpoetsmiddel) leeggemaakt want het schip was vergeven van het koperwerk wat dagelijks gepoetst diende te worden.  Als voorbeeld alle trapleuningen en drempels waren in koper uitgevoerd

Hr. Ms. Buffel was het eerste ramtorenschip van drie schepen (Buffel, Schorpioen and Stier) die voor de Koninklijke Marine gebouwd werden tussen 1867 en 1869. Haar taak betrof kustbewaking op de Noordzee. Het was de bedoeling dat met de ram die gedeeltelijk onder water zat de vijandige schepen onklaar te maken door gaten onder de waterlijn te maken of het roer te beschadigen.

Het bepantserde kanon dat in een draaibare toren was gemonteerd verhoogde de schiethoek en bood bescherming aan het kanon en de kanonniers.De Buffel kwam nooit in gevecht met een vijandig schip gedurende de 17 jaren dat ze in dienst was. Na haar afvoer vanuit actieve dienst werd zij als logementschip in dienst gesteld, eerst in Hellevoetsluis en later te Den Helder. Ze diende vele jaren als stationschip op het Marine etablissement van Amsterdam waar ze ook de tweede wereldoorlog overleefde. Nu is ze geheel gerestaureerd en ligt bij het scheepvaartmuseum “Prins Hendrik” te Rotterdam.

marine9

De “Buffel ” als museumschip in rotterdam

Ik herinner me nog wel dat ik er vaak de lunch verzorgde onder andere één voor alle toen nog in leven zijnde commandanten. De maaltijd bestond uit een 7 pan maaltijd die bestond uit :

  • Stokvis (gedroogde en gewelde kabeljauw)
  • Rijst & Aardappelen
  • Bramstaglopers( Bruine bonen)
  • Raasdonders ( Kapucijners)
  • Uitgebakken spekkanen met spekvet
  • Gebakken uien
  • Piccalilly/ Sambal

buffel longroom2

wapamsterdam Nadat het commando was gereorganiseerd (Er werd overgegaan van 3 commandanten naar één commandant ijmond) werd ik intern overgeplaatst naar de Longroom. De  chef van de gamelle officieren was Sergeant-majoor hofmeester Heye.Het werk bestond uit het verzorgen van dag en nachtverblijven, gamellewerkzaamheden,  barwerkzaamheden en het serveren van spijzen en dranken. Bij het bedienen van de lunch hanteerde men een ander systeem dan elders. Iedere hofmeester serveerde een  maaltijdcomponent zoals : de soep, het vlees, twee soorten groenten, aardappelen en jus en het nagerecht. Dit hield in dat je de gehele tijd dat de maaltijd duurde in de  eetzaal aanwezig was en als er één officier aan tafel zat er wel vijf hofmeesters stonden om hem te bedienen. Later zag men ook wel in dat dit kolder was en kreeg je de  bediening over een vast tafelnummer. Als er woensdag traditioneel rijsttafel werd geserveerd werd er meestal gebruik gemaakt van een sideplate waar alle bijgerechten op geserveerd werden zoals alle sambalans, saté, kip. De koude bijgerechten stonden meestal op tafel zoals atjar, gado-gado, telor seroendeng, tjawi rawit, ikan terie, sambals en kroepoek

13724031_1149781501756019_5572443559904003663_o

Longroom Officieren Eetzaal

Voorts werd er Rijst, Sajoer, Ragout en katjangsaus geserveerd. .Dit systeem werkte veel beter want elke dag zorgde de chef dat er een roulatie in het te bedienen tafelnummer was en je dus niet zoals in het oude systeem twee uur achter elkaar stond te bedienen maar nog maar de helft van de tijd. Hier liepen we een wachtsysteem dat inhield dat je één keer in de vier dagen wacht had. De wacht werkzaamheden bestonden uit bar werkzaamheden tot ongeveer 24.00 uur en het verzorgen van de avondmaaltijd en het ontbijt van de volgende ochtend

Elke vrijdag was er algeheel schoon schip en gingen alle tafels en stoelen opzij en het sop over de vloer. Alles werd dan spick and span gemaakt. Laat in de middag kwam dan eerst de chef alles controleren en daarna de commandant van de kazerne met een heel gevolg zoals de Officier van Administratie, Opperschipper en nogmaals de Chef.Ook kwam het regelmatig voor dat er grote feesten werden gehouden, die meestal in het weekeinde werden georganiseerd. De Korporaalhofmeester Roso (Indisch) was altijd druk bezig in de gamelle met allerlei lekkere hapjes aan het maken zoals Pansit goreng, diverse verse sambalans. Mijn collega’s waren Korporaal van Tol, Korporaal Floor, Korporaal Roso, Elly Hofland, Bea v/d Struik, Marianne Jansen, Anja Dogger, Joop Huisman, Piet van Zelst, John Laarberg,Willem Hietbrink en Jan de Gunst.

scannen0001

 Ik uiterst links naast Bea  de Gunst- van der Struik